Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 06-21210661
  • dave@demanfd.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

 

Welke rente past bij jouw droomhuis?
 
Heb je eindelijk je droomhuis gevonden? Dan is het nu tijd om je te buigen over je hypotheek. De hypotheekvorm is natuurlijk belangrijk, maar ook de rentevastperiode en het type rente. De keuzes die jij nu maakt zijn van grote invloed op je toekomstige woonlasten.
 
De rentevastperiode is de periode waarvoor het rentetarief dat jij moet betalen vaststaat. Daarin zitten nogal wat verschillen. Want behalve voor een reguliere rentevast periode kun je ook kiezen voor een variant met rentebedenktijd.  En daarnaast zijn er ook nog variabele rentes,  bandbreedterentes, plafondrentes en instaprentes of oriëntatierentes … Zie je door de bomen het bos niet meer? Wees gerust: ik zal al deze  zaken  eens voor je op een rijtje te zetten.
 
Heb je zelf een financiële vraag, bijvoorbeeld over je pensioen, je verzekeringen of je hypotheek? Mail ons dat gerust! Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier.

 
Rentevaste periode
Wanneer je een hypotheek afsluit kun je kiezen voor verschillende rentevast periodes, variërend van 1 maand vast  t/m 30 jaar vast. De rente die je betaalt wanneer je het rentepercentage voor 2 jaar vastzet, is lager dan die voor 30 jaar. Zekerheid kost immers geld in de financiële wereld!
 
Als je kiest voor een rentevast periode van 30 jaar, staat de rente voor die periode vast als een huis. Binnen die looptijd kan de rente niet worden aangepast. En als je kiest voor een rentevast periode van 1 maand is de rente variabel: de volgende maand wordt de rente aangepast.
 
Variabele rente
Als je kiest voor een variabele rente wordt de rente per maand of per kwartaal herzien. Zo kun je dus snel profiteren van een rentedaling. De rente kan echter ook naar boven worden aangepast.
 
De rente die jij betaalt is afhankelijk van de rente op de geldmarkt. Het  Euribor tarief is een goede graadmeter voor de hoogte van de rente. Wijzigt het tarief op de geldmarkt dan zal de variabele rente ook wijzigen.
 
Rentebedenktijd
Je kunt ook met je geldverstrekker afspreken dat jij op  het eind van de rentevast periode een nieuwe rentevast periode kiest. Daarin betaal je dan de rente die op dat moment geldt. Zo heb je dus zekerheid voor de eerste periode. En in het laatste jaar kun je de rente weer vastzetten, op een moment waarvan jij denkt dat het gunstig is.
 
Instap- of oriëntatierente
Deze rente werkt eigenlijk hetzelfde als de variant bij rentebedenktijd. Het verschil zit in de periode waarbinnen je kunt kiezen voor een rentevaste periode. Die ligt bij de instap- of oriëntatierente aan het begin van de looptijd en niet aan het einde van de eerste rentevaste periode. Normaal gesproken is er bij een instaprente een periode van 1 of 2 jaar waarbinnen je kunt overstappen naar een andere rentevast periode.
 
Bandbreedterente
De rente wordt voor een bepaalde tijd vastgezet tegen een vast percentage met een bepaalde bandbreedte. Als de rente wijzigt wordt de overschrijding van die bandbreedte aan jou doorberekend. Dit kan dus zowel naar boven als naar beneden zijn. Van deze rente zijn veel varianten in omloop.
 
Plafondrente
Bij sommige aanbieders kun je kiezen voor een plafondrente. Deze rentevariant is een variabele rente waarbij de rente niet hoger kan worden dan een vooraf afgesproken percentage (het plafond). Je hebt dus de zekerheid dat de rente nooit hoger kan worden dan het afgesproken maximum. Maar je profiteert wel volledig van rentedalingen omdat de rente is gebaseerd op een variabel tarief.
 
Goed advies is geld waard
Laat je goed voorlichten over dit soort rentevormen door je bank of hypotheekvleuten.nl. Er zijn veel verschillende varianten met allemaal hun eigenaardigheden. Koop niets dat je niet begrijpt. Laat het je goed uitleggen zodat je volledig achter de keuze kunt staan die je maakt.