Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 06-21210661
  • dave@demanfd.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Meer keuzes

De reclames zijn soms niet van de lucht. Gigantische kortingen op rentes bij hypotheken. Ze gelden alleen deze week en alleen voor jou zo lijkt het. Maar kan dat wel zo’n lage rente? Of zijn het loktarieven en krijg je later de rekening gepresenteerd? In sommige gevallen wel want aan een rente hangt een prijskaartje. Niet alleen voor jou als consument maar ook voor de verstrekker zelf. Laten we eens kijken of sommige aanbiedingen inderdaad te mooi zijn om waar te zijn.
 
Op hypotheekvleuten.nl lees je meer over de lage hypotheekrentes die je soms worden aangeboden en waarom je voorzichtig moet zijn die te accepteren. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
 
Heb je zelf een financiële vraag, bijvoorbeeld over je pensioen, je verzekeringen of je hypotheek? Mail ons dat gerust! Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier op de site.

 

Lage hypotheekrentes: ken jij alle  addertjes onder het gras?
 
Geld is niet gratis
Geld lenen kost geld. Dus als jij geld wilt lenen voor een hypotheek kost dat geld. En ook jouw geldverstrekker moet voor het geld betalen. Hoe veel geld kost, is voor iedere geldverstrekker echter vrijwel gelijk.
 
Je betaalt productopslagen
Toch is de ene hypotheek duurder dan de andere. Dit verschil zit ‘m in de voorwaarden, in de productopslagen die je ontvangt. Hoe dat komt? Sommige hypotheekverstrekkers hebben hun productvoorwaarden sterk versoberd. En dat is niet altijd even duidelijk.
 
Budgethypotheken zijn niet altijd goedkoop
De hoogte van de rente – dus wat jij voor je hypotheek betaalt – hangt dus o.m. af van de hypotheekvoorwaarden. Hypotheken  met zeer lage rentes hebben vaak voorwaarden die zijn vervallen of aangepast.
 
Hieronder zie je een paar voorbeelden van productopslagen bij standaardhypotheken en budgethypotheken. Achter standaard lees je wat er gebeurt wanneer je kiest voor een normale hypotheek. Achter budget lees je wat er gebeurt wanneer je kiest voor een variant met een lagere rente.
 
Annuleringskosten
Standaard:  je kunt een getekende offerte (tenzij verlengd) zonder boete afmelden bij de geldverstrekker.
Budget:wanneer je een getekende offerte annuleert, moet je een boete betalen die normaal gesproken 1% - 1,5% van het leenbedrag bedraagt.
 
Voortijdige aflossing
Standaard:  je moet een boete betalen over de restant looptijd van de rentevaste periode. Deze boete wordt alleen berekend als je meer wilt aflossen dan boetevrij is toegestaan. Hij wordt alleen in rekening gebracht als de rente die jij betaalt hoger is dan de marktrente voor nieuwe leningen (de bank lijdt dan nadeel).
Budget: bijsommige geldverstrekkers moet je  een standaardboete betalen tot wel 3% van de leensom, onafhankelijk van de hoogte van de rente.
 
Aflossen bij verkoop woning
Standaard:  je betaalt geen boete bij aflossing van de lening wanneer je het huis verkoopt.
Budget: bij sommige geldverstrekkers moet je tot wel 3% van de hoofdsom betalen bij verkoop van de woning.
 
Geldigheidsduur offerte
Standaard: de offerte is 6 tot 9 maanden geldig na acceptatie. Soms kun je een offerte nog verlengen tot 12 maanden.
Budget: De offerte is 2 of 3 maanden geldig en kan vaak niet verlengd worden.
 
Verhuisregeling
Standaard: je kunt de (rente)condities van je lopende hypotheek meeverhuizen naar je nieuwe woning voor de restantduur van de rentevaste periode.
Budget: de verhuisregeling is niet (of slechts in beperkte mate) van toepassing.

 
Bezint eer je begint
Natuurlijk weet je dat geldverstrekkers geen liefdadige instellingen zijn. Het zijn commerciële instellingen die winst moeten maken. Maar nu weet je meer over de opbouw van het rentetarief van je hypotheek. Je weet nu dus ook dat als je kiest voor een heel lage rente, je ook vaak inlevert op de voorwaarden van een hypotheek.
 
Dat hoeft op zich niet nadelig voor je te zijn. Want waarom zou je een offerte met een geldigheidsduur van 9 maanden aanvragen, als je binnen 3 maanden naar de notaris gaat? Het is wel belangrijk dat je op de hoogte bent van deze nadelen en deze ook bewust accepteert.
 
Maar dat geldt niet voor alle voorwaarden. Waarom zou je inleveren op de mogelijkheid om boetevrij af te lossen bij verkoop van de woning? De besparing weegt vaak niet op tegen het nadeel.
 
Goed advies is goed waard
Laat je dus goed voorlichten over eventueel beperkende voorwaarden door je bank of hypotheekvleuten.nl. Er zijn veel verschillende hypotheekvarianten die heus niet allemaal slecht zijn. Als je de juiste keuzes maakt, kun je toch profiteren van de voordelen van een uitgekleed product biedt zonder dat je in een later stadium met grote nadelen wordt geconfronteerd. Anders wordt goedkoop toch nog duurkoop!