Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 06-21210661
  • dave@demanfd.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Meer keuzes

Is beleggen eng?
 
Beleggen betekent dat je met je geld iets koopt waarvan je hoopt dat het in de toekomst meer waard wordt. Bijvoorbeeld obligaties, aandelen of opties. Beleggen is risicovoller dan sparen. Maar eng? Nee! Het is pas eng als je niet weet wat je doet. Al je geld beleggen in een teakhoutplantage of struisvogeleieren, dat is wel eng.
Op hypotheekvleuten.nl lees je meer over beleggen en waarom dat het overwegen waard is. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben dan kun je natuurlijk altijd contact met me opnemen.
 
Heb je zelf een financiële vraag, bijvoorbeeld over je pensioen, je verzekeringen of je huishoudboekje? Mail me dat gerust! Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier op hypotheekvleuten.nl

Dus: is beleggen eng?
Nee, beleggen is niet eng. Het is wel belangrijk dat je weet wat je doet en waarom je dat doet. Als je de risico’s van het beleggen afweegt tegen het rendement ervan, blijkt beleggen een goede manier om je geld beter te laten renderen. Hoe jij je geld aan het werk zet, wordt bepaald door het soort belegger dat je bent en het doel van je belegging.

- Je kunt rechtstreeks beleggen bij aanbieders van beleggingsproducten zoals DeGiro

- Je kunt beleggen via een financiële onderneming zoals een bank of vermogensbeheerder. Dat kan op verschillende manieren:

 ♦ Je laat je geld beheren door een vermogensbeheerder zoals Ostrica. Je maakt vooraf afspraken, onder meer over de risico’s die je wilt nemen. De vermogensbeheerder kiest hoe hij je geld belegt en vertelt je achteraf wat hij heeft gedaan.

♦ Je vraagt advies aan een beleggingsadviseur. Daarna kies je zelf hoe je je geld belegt.

♦ Je beslist alles zelf en geeft alleen opdrachten aan de financiële onderneming. Dit heet execution only.


Wat voor belegger ben jij?

Weet jij wat voor een belegger je bent? Het is slim dat vooraf te onderzoeken. Dan ontdek je hoeveel risico je wilt lopen en hoeveel risico je kunt lopen. Voordat een financiële adviseur voor je aan het werk gaat, zal hij je dan ook een aantal vragen stellen. Over je financiële situatie, je ervaring met beleggen, de risico’s die je wilt nemen en waarom je wilt beleggen.

Op basis van je antwoorden wordt een cliëntenprofiel of beleggersprofiel opgemaakt. Daarin lees je welke dienstverlening of belegging bij jou past. Controleer wel of het advies inderdaad aansluit bij je wensen en risicoprofiel.

Het gaat om deze categorieën beleggers:

·         Zeer defensief
·         Defensief
·         Neutraal
·         Offensief
·         Zeer offensief
 
Spreiding

Bij beleggen hoort risico, laat dat duidelijk zijn. Maar je kunt het risico wel zo klein mogelijk maken. Dat kan onder meer door je risico’s te spreiden. Als je alleen maar aandelen KPN koopt ben je volledig afhankelijk van de prestaties van KPN. Dat is niet verstandig. Zorg er dus voor dat je geld wordt gespreid.
 Afhankelijk van de categorie (hoeveel risico kan en wil je lopen) waarin je bent ingedeeld, wordt je inleg verdeeld. Stel dat je een ‘defensieve belegger’ bent.

Je beleggingsmix is dan bijvoorbeeld:

-          15% Liquiditeiten (bv. spaarrekeningen en termijndeposito’s)
-          65% Obligaties (Dit is een schuldbewijs. Je leent in feite geld aan een   bedrijf, instelling of overheid. Over deze lening krijg je een rentevergoeding)
-          20% Aandelen (Je wordt voor een deel eigenaar van een bedrijf)

Deze verdeling is de assetmix.

Zorg er dus voor dat je geld over verschillende beleggingscategorieën is verdeeld.  Een goede regionale spreiding van je geld is ook belangrijk. Je kunt het geld bijvoorbeeld verdelen over aandelen en obligaties van bedrijven in Europa of zelfs wereldwijd. Zo ben je niet afhankelijk van de prestaties in een bepaalde regio en loop je minder risico.

Beleggingshorizon

Wat is je beleggingshorizon? Waarvoor wil je de beleggingsopbrengsten gebruiken? Hoe lang kun je zonder het geld dat je inlegt? Het is niet verstandig geld te beleggen dat je over 5 jaar nodig hebt voor de studie van je kinderen. Die termijn is zo kort dat je eventuele tegenvallers niet meer goed kunt maken. Bovendien wil je niet het risico lopen dat je het geld kwijtraakt. Het gaat immers om de studie van je kinderen!

Maar stel dat je zelf wilt sparen voor een aanvulling op je pensioen over 25 jaar. Dan is beleggen een prima alternatief voor sparen. De kans is groot dat het rendement van beleggen hoger is dan wanneer je het geld op een spaarrekening zet. Bovendien ben je niet volledig afhankelijk van het beleggingsresultaat. Je hebt immers ook nog AOW en misschien pensioen van je werkgever. Het is alleen de vraag hoeveel hoger je pensioen wordt.

Beleggingsfondsen

Veel mensen  beleggen in beleggingsfondsen. Aan de hand van het beleggersprofiel is voor iedereen een optimale verhouding rendement/risico te vinden. Weet je hoeveel geld je wilt beleggen in bijvoorbeeld aandelen? Kijk dan op Morningstar welk aandelenfonds de beste prestaties levert in verhouding tot het risico dat je loopt.
 
Laat je adviseren

Ben je niet zeker hoe je het moet aanpakken? Neem dan gerust contact op met hypotheekvleuten.nl. Ook op het gebied van beleggingen en vermogensopbouw kunnen wij je prima van dienst zijn.